Botulism

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Botulism är en sällsynt, men mycket allvarlig typ av matförgiftning som orsakas av en bakterie som kallas Clostridium botulinum. Den här bakterien förekommer oftast i ett vilande tillstånd, i form av sporer. I syrefattiga och sura miljöer, som felaktigt konserverade livsmedel, kan bakterierna börja föröka sig. Vid hög koncentration bildas ett starkt gift, eller toxin.

Toxinet tränger in i kroppen via smittade livsmedel. När det har passerat genom magen och nått tarmarna tas det upp i blodomloppet. Toxinet lämnar blodet vid den punkt där en nerv möter en muskel. Toxinet binder till nervändar och blockerar de signaler som styr muskelsammandragningarna, vilket gör att muskeln förlamas.

Symtomen visar sig inom en till tre dagar och kan innebära förlamning av de muskler som styr syn, sväljning och andning. Om tillståndet inte behandlas kan det orsaka andningssvikt, som leder till döden.

Botulism är inte smittsamt. Om du misstänker att du har drabbats av botulism ska du omedelbart kontakta läkare.


På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.