Allergi mot grönsaker – kostvägledning

Basfakta

  • Allmänt:
    • När frukt- eller grönsaksallergi uppstår i frånvaro av pollenallergi är förklaringen ofta att patienten har blivit sensibiliserad för "non-specific lipid transfer proteins" (nsLTPs)
    • Reaktioner på växtbaserad mat bland patienter som är sensibiliserade för nsLTPs är ofta kraftiga och systemiska1
  • nsLTPs:
    • Finns rikligt i skal på frukt och grönsaker
    • Är huvudallergenet i olika typer av frukter och bär såsom persika, körsbär, äpple, hasselnöt, apelsin och jordgubbar
  • Ärtor:
    • Kan ge allergiska reaktioner
    • Det finns ett botaniskt släktskap mellan ärtor och till exempel sojabönor och jordnötter. Korsreaktioner förekommer bland dessa baljväxter
    • Bland annat kan ärtallergiker även reagera på andra baljväxter
  • Tomat (och tomatpuré): 
    • Kan ge reaktioner hos både vuxna och barn
    • Det handlar huvudsakligen om intoleransreaktioner
    • Patienter som reagerar på ketchup kan prova alternativa produkter utan konserveringsmedel
    • Om patienten reagerar lika kraftigt på dessa beror det sannolikt på intolerans mot själva tomaterna
  • Sojabönor:
    • Är en av de mest framträdande orsakerna till systemisk matallergi hos barn1
  • För patienter med pollenallergi kan det förekomma korsreaktioner även med grönsaker:
    • Det gäller bland annat jordnötter, morot och selleri
  • Ofta tål man dock grönsakerna i kokt form.
  • Att skala potatis kan orsaka lokala symtom hos patienter med handeksem.

Jordnötsallergi

Patientinformation


På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.