Sköldkörteln

Patientinformation i digitalt format

Här är länken till patientinformationen i digitalt format. Denna länk är tillgänglig för alla på medibas.se

QR-kod

Avläsning av QR-koden leder till patientinformationen i digitalt format

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln (tyreoidea) är en fjärilsformad körtel som består av två lober. Den sitter framtill och nedtill på halsen, i halsgropen, på vardera sida av luftröret. Loberna är förbundna med varandra med en tunn remsa av vävnad.

Körteln producerar hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Sköldkörteln styrs av hypofysen som via ökad eller minskad insöndring av tyreoideastimulerande hormon (TSH) reglerar produktionen av T4 och T3, genom att stimulera/inte stimulera sköldkörteln.

Vad är sköldkörtelhormon (T3 och T4)?

Sköldkörtelhormon styr ämnesomsättningen (metabolismen) i kroppen. Ju mer T3 och T4 som insöndras, desto snabbare förbränning. Sköldkörtelhormon innehåller jod. I vår del av världen får vi i oss tillräckligt med jod genom en normal kosthållning, men i vissa delar av världen är jodtillförseln för låg. Det skapar förutsättningar för struma och för låg ämnesomsättning.


På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.