
Clostridium difficile-infektion
- Defintion:Tarminfektion orsakad av bakterien C. difficile, ofta till följd av antibiotikabehandling inom de senaste två veckorna.
- Förekomst:Incidensen i Sverige var 66 fall/100 000 invånare och cirka 10 fall/10 000 vårddagar under 2016.
- Symtom:Frekvent och lös avföring, av och till med blod eller slem, ofta i kombination med bukmärtor och feber. Diarré som börjar under eller efter avslutad antibiotikabehandling, särskilt i samband med sjukhusvård, bör alltid misstänkas vara C. difficile-infektion.
- Kliniska fynd:Förloppet kan vara milt och självbegränsande men progredierar ibland till kolit, som i sällsynta fall blir fulminant med ileus och toxisk dilatation.
- Diagnostik:Avföringsprov för toxinbestämning och eventuellt för odling. Kompletterande prover för bedömning av svårighetsgrad innefattar CRP, blodstatus, elektrolyter, kreatinin och albumin.
- Behandling:Vid lätta besvär avslutas pågående antibiotikabehandling eller ändras till antibiotika med mindre påverkan på tarmfloran. Läkemedelsbehandling är i första hand metronidazol eller vankomycin, beroende på svårighetsgrad. Faecestransplantation kan vara aktuellt vid recidiverande C. difficile-infektioner. Kirurgi blir i sällsynta fall aktuellt vid svår och komplicerad C. difficile-infektion.
Innehållet är enbart tillgängligt för inloggade användare.
Medibas är Sveriges mest omfattande kunskapsstöd för svensk hälso- och sjukvård. Medibas innehåller över 2000 tillståndstexter med tillhörande patientinformation samt över 200 symtomguider. Var 3:e läkare inom primärvården använder Medibas för tillgång till evidensbaserad och uppdaterad medicinsk information.
Diagnos
Behandling
Förlopp, komplikationer och förlopp
Uppföljning
Patientinformation
På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.