
Affektkramper
- Definition:Stimuli (smärta eller ilska) leder till gråt som kulminerar med att barnet slutar att andas och blir frånvarande under några sekunder. Indelas i blå, bleka och blandade anfall. Familjeanamnes hos cirka 25 %.
- Förekomst:Prevalens anges till 3–4 %. Debuterar vanligen i 6–18 månaders ålder, alltid för 2 års ålder.
- Symtom:Blå affektkramp med lång föregående gråt ("skriker till det blir borta"), blek affektkramp med mycket kort föregående gråt. Medvetandeförlust och slapphet, eventuellt med kramper under några få sekunder. Varar aldrig >1minut.
- Kliniska fynd:Särskilt efter blek affektkramp kan trötthet förekomma efter anfallet. För övrigt normala fynd vid undersökning.
- Diagnostik:EEG och/eller EKG kan utföras vid tveksamhet om diagnosen.
- Behandling:Behandlingen består av information till föräldrarna och eventuellt undvikande av kända utlösande faktorer. Järntillskott vid påvisad anemi eller järnbrist.
Basfakta
Definition
- Det är ett godartat övergående tillstånd där ett stimuli (smärta eller ilska) leder till gråt som kulminerar med att barnet slutar att andas och blir frånvarande ett par sekunder.1-2
- Anfallen är skrämmande för föräldrarna, som kan tro att barnet har dött eller håller på att dö, och de upplever de ofta täta anfallen som en belastning.3
- Det finns tre former:
- Blå affektkramper (cyanotiska) (60 %)
- Bleka affektkramper (20 %)
- Blandade affektkramper (20 %)
Innehållet är enbart tillgängligt för inloggade användare.
Medibas är Sveriges mest omfattande kunskapsstöd för svensk hälso- och sjukvård. Medibas innehåller över 2000 tillståndstexter med tillhörande patientinformation samt över 200 symtomguider. Var 3:e läkare inom primärvården använder Medibas för tillgång till evidensbaserad och uppdaterad medicinsk information.
Diagnos
Behandling
Förlopp, komplikationer och prognos
Patientinformation
På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.