
Delirium tremens, DT
- Definition:En svår och komplicerad alkoholabstinens med tecken på konfusion och autonom hyperaktivitet.
- Förekomst:Enstaka patienter som läggs in på sjukhus på grund av alkoholabstinens utvecklar delirium tremens.
- Symtom:Symtom och tecken är kognitiv svikt – bland annat desorientering, oro, hallucinationer, illusioner och uttalat autonom hyperaktivitet med kraftiga skakningar, illamående och kräkningar. Allmäntillståndet är tydligt påverkat.
- Kliniska fynd:Takykardi, svettning och hypertension är tecken på komplicerad alkoholabstinens. Risk för kramper föreligger.
- Diagnostik:Inga specifika tester finns för att ställa diagnosen. I stället ger anamnes och fysisk undersökning vägledning. Viktigt med differentialdiagnostik.
- Behandling:Syftet med behandlingen är att få patienten i ett sovande tillstånd där patienten är lätt att väcka. För att uppnå det ges i första hand bensodiazepiner. För att förebygga neurologiska komplikationer ges tiamin (vitamin B1).
Basfakta
Definition
- Tillstånd som utvecklas efter särskilt långvarigt och kraftigt alkoholmissbruk, vanligast 2–4 dygn efter senaste intag av alkohol.
- Tillståndet kännetecknas av symtom på både delirium (konfusion) och autonom hyperaktivitet.
- Delirium:
- Kännetecknas av störningar i medvetande och uppmärksamhet, perception, tankeförmåga, minne, psykomotoriskt beteende, känsloliv och sömn/vakenhetsrytm
- Autonom hyperaktivitet:
- Kan observeras som takykardi, ökad svettning, feber, ångest, insomni och hypertension
- Tillståndet kan leda till kardiovaskulär kollaps, är livshotande och kräver inläggning. Det föreligger ofta sänkt medvetandegrad med behov av övervakning.
Innehållet är enbart tillgängligt för inloggade användare.
Medibas är Sveriges mest omfattande kunskapsstöd för svensk hälso- och sjukvård. Medibas innehåller över 2000 tillståndstexter med tillhörande patientinformation samt över 200 symtomguider. Var 3:e läkare inom primärvården använder Medibas för tillgång till evidensbaserad och uppdaterad medicinsk information.
Diagnos
Behandling
Förlopp, komplikationer och prognos
Patientinformation
På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.