Hallux valgus, skev stortå (bunio)

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

I foten samarbetar benen, senorna och ligamenten i stortåns bas, den så kallade mediala delen av stortåns mellanfotsled, för att fördela kroppsvikten. Hallux valgus eller bunio är en förtjockning av det ben eller den vävnad som omger den mediala delen av stortåns mellanfotsled. Det här är ett vanligt tillstånd och, som kan vara ärftligt eller uppstå på grund av en upprepad påfrestning på leden.

När benet förtjockas pressas stortån inåt, ibland vinklad över de andra tårna, vilket ger en utbuktning på utsidan av foten. 

Hallux valgus kan variera i storlek och svårighetsgrad. Svår hallux valgus kan behöva opereras. Besvären kan ofta lindras med hjälp av mjuka flexibla skor och fotvalvsstöd, och genom att kyla den ömma tåleden med is.


På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.