Makuladegeneration

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Makuladegeneration, eller åldersberoende förändringar i gula fläcken, är den främsta orsaken till blindhet i ett antal länder.

Vid normal syn passerar ljuset först genom hornhinnan och sedan genom pupillen och linsen och fokuseras på ett litet område på näthinnan i ögats bakre del, kallat makula.

Makulan sitter i mitten av näthinnan och står för direktseendet och synskärpan. Den ger oss möjlighet att se små detaljer som ansiktsdrag och finstilt text. När makulan försämras på grund av åldrande sker en nedbrytning av den ömtåliga makulavävnaden och föremål blir suddiga, förvrängda och förlorar sin färg. Ett mörkt eller tomt område kan också dyka upp i det centrala synfältet.

Det finns många olika hjälpmedel vid svagsynthet. Till exempel kan teleskop- och mikroskoplinser ordineras beroende på hur svår synförlusten är. För vissa former av makuladegeneration finns numera behandling.


På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.